Copyright 2008-2019 - Solidair Groningen & Drenthe

nieuws

Nieuws archief

Armoedeconferentie Aa en Hunze: ‘Met elkaar arme mensen helpen’

armekant armoedeconferentieIn Rolde wordt op zaterdag 17 februari 2018 de eerste Armoedeconferentie Aa en Hunze gehouden. De conferentie wordt georganiseerd door de Stichting Arme Kant van Aa en Hunze en vindt plaats in de Jacobuskerk.

De conferentie heeft als doel duidelijk te maken wat armoede betekent voor mensen, hoe je het herkent en wat je er met elkaar aan kunt doen. Naast sprekers (ervaringsdeskundigen) en cabaret is er op de conferentie vooral veel gelegenheid om met elkaar in contact te komen.

Iedereen die te maken heeft met armoede in Aa en Hunze wordt dan ook uitgenodigd. Waaronder mensen van de gemeente (ambtenaren, bestuurders en politici), kerkelijke instanties, welzijnswerkers, zorgverleners, schuldhulpverleners, scholen, organisaties als Humanitas, Vluchtelingenwerk, Stichting Leergeld en de jeugdfondsen; maar ook arme mensen zelf en helpenden uit hun directe omgeving.

Stille armoede
Volgens Arme Kant is er ‘een wereld die we wel vermoeden, maar niet kennen’. Er zijn naar schatting enkele honderden huishoudens in Aa en Hunze die met armoede kampen. Die zijn lang niet allemaal bij de instanties bekend. De voedselbank telt ongeveer 90 gezinnen, maar er is veel meer stille armoede. Mensen die wel werk hebben maar te weinig verdienen, grote schulden hebben en/of net te veel verdienen voor de voedselbank, danwel daar niet naar toe willen of durven.

Eerder helpen
Als de nood echt hoog is kloppen mensen uiteindelijk wel bij een kerk of een andere instantie aan voor hulp. Die krijgen ze dan uiteraard, maar het zou veel beter zijn als ze veel eerder en structureel worden geholpen, bijvoorbeeld met het benutten van alle financiële regelingen die er zijn. Het stroomlijnen daarvan is één van de doelen van de Armoedeconferentie. Arme Kant wil daar een concrete rol in spelen. ‘We willen met elkaar arme mensen de helpende hand bieden.’

Udema
Arme Kant wordt gefinancierd vanuit de kerken (diaconieën) in Aa en Hunze en is ongeveer een kwart eeuw geleden opgericht, na het sluiten van slagerij Udema in Gieten. Er kwamen toen veel mensen in armoede terecht. De kerken besloten daarop in te springen en de helpende hand te bieden met voorlichting, begeleiding, belangenbehartiging en acute hulp.

Voedselbanken
In 2006 richtte Arme Kant de voedselbank in Aa en Hunze op (met uitgiftepunten in Gieten, Gasselternijveen en Zuidlaren). Die valt inmiddels onder een andere stichting (Voedselbank Hart van Drenthe), maar de lijnen zijn kort: een deel van het bestuur van Arme Kant runt ook de voedselbank in Aa en Hunze. Daarnaast zorgt de stichting jaarlijks voor kerstpakketten en Sinterklaassurprises. Maar het belangrijkste is toch wel het acuut helpen van mensen in financiële nood, soms zelfs midden in de nacht.

Meer informatie
Wie meer informatie wil over de Armoedeconferentie of over het werk van de stichting -of wie hulp nodig heeft- kan een mailtje sturen naar Theo Borger in Rolde: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Volg ons ook op Facebook

Agenda

Onze nieuwsbrieven

Onze nieuwsbrief ontvangen...?

We sturen een aantal keren per jaar een nieuwsbrief rond, met informatie over ons werk. Als je die wilt ontvangen, moet je je even inschrijven.

Inschrijven nieuwsbrief SGD