• darkblurbg

Vreedzame manifestatie 6 mei in Ter Apel

Gepubliceerd op: 03-05-2022

Vreedzame manifestatie 6 mei
Solidariteit is een teken van beschaving. Als beschaafde samenleving zorg je met regels dat mensenrechten niet geschonden worden, mensen gelijkwaardige kansen hebben om iets moois van hun leven te maken en dat niemand buitengesloten wordt. Hoe ver reikt onze beschaving? Zijn wij alleen solidair met mensen waarmee wij ons kunnen identificeren? Houdt onze solidariteit op als morele verontwaardiging oud nieuws wordt? Zijn wij alleen solidair met mensen uit bepaalde landen?
In Ter Apel is inmiddels een mensonwaardige situatie ontstaan. Jarenlang zijn er politiek grenzen gesteld aan solidariteit met vluchtelingen. De problemen zijn letterlijk geconcentreerd in Ter Apel. Nu zien we dat we keer op keer humane grenzen overschrijden. Kinderen worden mentaal verwaarloosd, krijgen nauwelijks hulp of aandacht. Er is geen dagbesteding of onderwijs. Mensen werden samengepropt in tenten en hebben weinig zicht op een toekomst. Medewerkers doen wat binnen hun mogelijkheden ligt, maar staan vaak met hun rug tegen de muur. Er zijn geen alternatieven. De rest van Nederland kijkt grotendeels weg of ziet het niet.
Deze mensonwaardige situatie moet nu stoppen. Daarom willen we op vrijdag 6 mei om 15 uur rond het terrein van het AC in Ter Apel een vreedzame manifestatie houden. Samen met zoveel mogelijk mensen, verschillende (vluchtelingen-)organisaties, vakbonden en politieke partijen. Voor alle vluchtelingen die verblijven op het centrum, de mensen die zich namens verschillende instanties en organisaties inzetten op het AC en de mensen die in Ter Apel wonen. Een moment van hoop en solidariteit. Het is een dringende oproep om de knelpunten in de opvang op zeer korte termijn menswaardig op te lossen.
Kom vreedzaam naar Ter Apel op vrijdag 6 mei 15:00 uur
Helmer Roelofs
INLIA
Kerkelijke Relaties & Publieksvoorlichting