In de rooms-katholieke traditie bestaat een galerij van gelovigen die in de loop van de geschiedenis bijzonder hebben geleefd: de heiligen. Velen van hen worden geassocieerd met bepaalde voorwerpen, plekken of mensen. Van Sint-Filomena van gevangenen en zwangere vrouwen tot de heilige Hermano Pedro van daklozen en ziekenverzorgers: zo inspireren de beschermheiligen nog steeds. Dit keer: Christoffel was een sterke veerman. Als reizigers de rivier wilden oversteken, droeg hij hen naar de andere oever. Toch was hij haast te zwak om een kind over de rivier te zetten. Hoezo?
Christoffel was een sterke veerman zonder brug of boot. Als reizigers de rivier wilden oversteken, droeg hij hen naar de andere oever. Toch was die sterke beer haast te zwak om een kind over de rivier te dragen. Hoezo?
Dat kind stond aan het water en riep: “Over! Over!” Christoffel lachte om dat lichte vrachtje, maar na een paar passen stond hij stil en keek naar het jongetje. “Wat ben jij zwaar!” hijgde Christoffel, “wie ben jij? Het leek wel of ik de hele wereld op mijn schouders droeg!”
“U heeft veel meer gedragen,” antwoordde het kind. “Niet zomaar de wereld, maar zelfs de Schepper van die wereld! Want ik ben Jezus, die hemel en aarde gemaakt heeft.”
Zo is het volgens de legende ongeveer gebeurd omstreeks 250.
In 1969 is Christoffel door het Vaticaan van de heiligenkalender afgevoerd omdat het niet zeker is dat hij echt bestaan heeft. Zijn naamdag op 24 juli mag lokaal nog wel gevierd worden. Christoffel heet ook wel Christophorus. ‘Christo-phorus’ betekent ‘Christus-drager’.
Kerstmis, de geboorte van Christus, herinnert eraan dat geloven ook een avontuurlijke reis is, soms ‘a bridge over troubled water’, een voortdurende zoektocht, een queeste op weg naar licht en warmte. Christoffel blijft zo voor alle reizigers een populair symbool om veilig thuis te komen.
Willy van Olffen
Bijschrift bij afbeelding Westminster_Psalter_St_Christopher.jpg:
Sint-Christoffel in het Westminster Psalter, circa 1250