• darkblurbg

Blogs: Solidariteit in praktijk

Bij Solidair sterven we naar een sociale en rechtvaardige samenleving. Nobel, dat zeker. Gemakkelijk, dat zeker niet. Onze blogs gaan over wat we in ons werk of ons eigen leven tegen komen wat gerelateerd is aan onze samenleving.

We willen je een kijkje geven in ons hoofd én hart. Voel je vrij om daarop te reageren.

Eenzaamheid, doelloosheid en depressie onder jongeren: na 750 jaar is Thomas van Aquino nog steeds leerzaam

Eenzaamheid, doelloosheid en depressie onder jongeren: na 750 jaar is Thomas van Aquino nog steeds leerzaam

Volgens goed gebruik beginnen de teamvergaderingen bij Solidair met een opening die oproept tot bezinning, het delen van ervaringen en het bewust worden van eigen waarden en inspiratiebronnen. Vandaag, 18 maart 2024, werd de opening verzorgd door Justin Spoor. Hij is als projectleider verbonden bij Solidair en is daarnaast docent religie & levensbeschouwing op het Willem Lodewijk Gymnasium. Voor het Friesch Dagblad heeft Justin onderstaand opiniestuk geschreven en dat werd tijdens onze teamvergadering voorgelezen. Vervolgens zijn we hierover in gesprek gegaan en hebben we onze visie op d…

Heilig & Hedendaags: Franciscus van Assisi

Heilig & Hedendaags: Franciscus van Assisi

In de rooms-katholieke traditie bestaat een galerij van gelovigen die in de loop van de geschiedenis bijzonder hebben geleefd: de heiligen. Velen van hen worden geassocieerd met bepaalde voorwerpen, plekken of mensen. Van Sint-Filomena van gevangenen en zwangere vrouwen tot de heilige Hermano Pedro van daklozen en ziekenverzorgers: zo inspireren de beschermheiligen nog steeds. Mensen zijn verschillend Eeuwenlang werden melaatsen volledig buiten de maatschappij gesloten vanwege hun besmettelijke ziekte (lepra). De heilige Franciscus van Assisi (1182-1226) ontmoette een melaatse en dat bracht…

'Teamvergadering 30 oktober: Vanzelfsprekendheid’.

'Teamvergadering 30 oktober: Vanzelfsprekendheid’.

Onder toeziend oog van stagiaires die voor hun opleidingen observaties mochten doen hebben we tijdens de teamvergadering van 30 oktober het een en ander besproken om ons de komende tijd nog beter te kunnen richten op onze projecten en de belangen van onze partners. Na afloop van die vergadering sloot Justin Spoor af met een verhaal, wat niet ongebruikelijk is bij Solidair Groningen & Drenthe. Immers reflecteren wij graag op de kracht van waarden, maatschappelijke ontwikkelingen, en bezinning. In dit geval droeg die reflectie het thema ‘vanzelfsprekendheid’.   ‘Vanzelfsprekendheid’ Het f…

Heilig & Hedendaags: Abraham

Heilig & Hedendaags: Abraham

In de rooms-katholieke traditie bestaat een galerij van gelovigen die in de loop van de geschiedenis bijzonder hebben geleefd: de heiligen. Velen van hen worden geassocieerd met bepaalde voorwerpen, plekken of mensen. Van Sint-Filomena van gevangenen en zwangere vrouwen tot de heilige Hermano Pedro van daklozen en ziekenverzorgers: zo inspireren de beschermheiligen nog steeds.   Gastvrijheid: je hart laten spreken In elke religie is gastvrijheid heilig. In het christendom is ‘de vreemdeling herbergen’ één van de ‘zeven werken van barmhartigheid’. Die daden van barmhartigheid zijn gebaseerd…

Heilig & Hedendaags: Vluchtelingen

Heilig & Hedendaags: Vluchtelingen

Heilig & Hedendaags: Vluchtelingen   In de rooms-katholieke traditie bestaat een galerij van gelovigen die in de loop van de geschiedenis bijzonder hebben geleefd: de heiligen. Velen van hen worden geassocieerd met bepaalde voorwerpen, plekken of mensen. Van Sint-Filomena van gevangenen en zwangere vrouwen tot de heilige Hermano Pedro van daklozen en ziekenverzorgers: zo inspireren de beschermheiligen nog steeds.   Vlucht naar Egypte De klassieke afbeelding van de vluchteling bestaat uit een gezin. Het zijn Jozef en Maria die met hun kind Jezus op de vlucht zijn naar Egypte. Diverse g…

Eenzaamheid

Eenzaamheid

In het kader van de campagne “Eén tegen eenzaamheid” mocht ik afgelopen donderdag meedoen aan de Stel je voor-campagne. We deelden koffie en thee uit aan willekeurige voorbijgangers en maakten een praatje. Het was een mooie ochtend met waardevolle ontmoetingen en gesprekken. Eenzaamheid, wat is dat eigenlijk? Ik ben een beelddenker. Voorheen kwam bij het woord eenzaamheid toch meestal het beeld van een eenzame dakloze of een oude dame alleen in een verpleeghuis op. Op het moment dat ik afscheid nam van mensen en gewoontes die me niet meer vooruit hielpen, veranderde dat beeld. Ik besefte me d…

Mothers 4 Mothers, onze stagiare Yasmina vertelt...

Mothers 4 Mothers, onze stagiare Yasmina vertelt...

Mothers4Mothers Op dit moment zit ik alweer bijna in mijn eind periode van mijn stage binnen solidair Groningen & Drenthe en heb ik veel binnen Solidair Groningen & Drenthe mogen zien en meemaken.  Een van de mooie projecten waar ik aan mocht deelnemen is Mothers4Mothers. Dit is een groep waar moeders nieuwe sociale contacten maken,  kennis en ervaringen delen met elkaar, een groep waar wij iedere keer een mooie en nuttig onderwerp bespreken over een bepaalde thema,  een groep waar we elkaar helpen en naar elkaar luisteren, lachen en het gezellig hebben met elkaar. Woensdag 20 april…

Bezinningstekst

Bezinningstekst

Bezinningstekst Eén keer mochten zij de eersten zijn. Meestal kwamen ze het laatst aan bod. Ze stonden aan de kant waar de klappen vielen. Arm en ongeletterd: ze hadden geen stem. Hen wordt toegeroepen: "Weest niet bang". Er is voor hen redding in zicht. Op hun zoektocht vinden ze geen macht; ook verandert hun armoede niet in rijkdom. Ze vinden een weerloos Kind. Hun Redder had geen enkele allure. Zijn wieg was een kribbe. Alle deuren waren voor Hem dicht gebleven. Hij die het 'Licht van de wereld' werd, werd Mens in de diepste duisternis. De herders, gewend aan de duisternis, …

God voorziet.....een blog van collega Alex

God voorziet.....een blog van collega Alex

‘Hans Anders’   God voorziet.. Ik was mijn hele leven al op zoek naar God of in ieder geval ‘er is meer’ . Tijdens mijn psychoses, opgewekt door langdurig en veelvuldig misbruik van alcohol en drugs met daarnaast andere onderliggende problemen kwamen er ineens zoveel ‘toevalligheden’ op me af dat mijn hoofd er kortsluiting van kreeg. Het leken allemaal tekenen van ‘boven’ maar het waren er ineen keer zoveel dat ik totaal ontregeld was. Ik paste mijn ‘zondig’ gedrag echter nog niet aan met gevolg nog een aantal psychoses en langdurige manische en depressieve stemmingswisselingen. Nu inmid…

Het Syrische meisje, een blog van collega Krista

Het Syrische meisje, een blog van collega Krista

Deze zomer word ik opgeschrikt door een nieuwsbericht over een Syrisch meisje van 11 jaar dat werd aangetroffen op Utrecht CS. Het meisje blijkt, moederziel alleen, urenlang met een rolkoffertje rond te hebben gelopen op Utrecht CS. Gelukkig is dit niet onopgemerkt gebleven en een NS medewerker trekt aan de bel. Het meisje barst in tranen uit, blijkt geen Nederlands te spreken en heeft hooguit kleren voor een paar dagen mee. Haar ouders zijn nog in Syrië. Ik merk dat dit bericht me raakt en in gedachten probeer ik me haar situatie voor te stellen. Hoe is ze op Utrecht CS terecht gekomen zonde…

Vakantie....een blog van Merian

Vakantie....een blog van Merian

Volgens de weersvoorspellingen was het weer nogal wisselvallig deze vakantie. Ik herinner me met name zonnige momenten. Lange zwoele zomeravonden waren wel schaars en ook deze laatste avond regent het. Ik kruip dus alvast in de pen en kijk terug op de vakantie en de periode daarvoor. Nadat ik in november startte met mijn werkzaamheden voor Solidair Groningen & Drenthe voelde ik me na enkele (online) ontmoetingen met mijn nieuwe collega's al snel thuis. Op dat moment wist ik niet hoe roerig de afgelopen periode zou worden. De coronamaatregelen hebben de nodige impact gehad op de uitvoering…

Mijn moeder

Mijn moeder

In onze gastlessen op basisscholen, om armoede bespreekbaar te maken, starten we vaak met het gedicht ‘mijn moeder’. Dit gedicht is uit het leven gegrepen en geschreven door stichting de Vonk (https://de-vonk.nu/). Zij praten dagelijks al jaren met mensen en kinderen in armoede. Zij delen de ervaringen in dit gedicht. Het gedicht maakt pijnlijk zichtbaar wat armoede voor kinderen en hun ouders betekent. Het gedicht laat de kinderen, die we tijdens onze gastlessen over armoede spreken, ook zelden onberoerd. Wat vind jij van dit gedicht?     Mijn moeder   Mijn moeder is een held. Ze zorgt v…

De kracht van kwetsbaarheid

De kracht van kwetsbaarheid

Al een aantal weken keek ik uit naar mijn afspraak op 12 mei om 10.00 uur. Na een slapeloze nacht, met mijn hoofd totaal ergens anders, begon ik stuntelend aan de online vergadering; de techniek die al maanden zorgt dat we elkaar kunnen zien, zonder fysiek bijeen te hoeven komen, liet mij plotseling in de steek. Na ruim 5 minuten aanmelden, afmelden en instellingen checken besloten mijn vergadergenoten dat mijn stem voldoende was “stuur ons later maar een leuke foto.” Nadat mijn vergadergenoten zichzelf hadden geïntroduceerd was het aan mij om hen mee te nemen in de doelstellingen van het pro…

Een blog vanuit new@home

Een blog vanuit new@home

Een verhaal van drie stagiares.. - Laura –Wat ik leuk vind aan deze stage is dat je maatjes iets van jou leren maar jij ook heel veel van hen. Ik heb veel geleerd over de cultuur van mijn maatjes. Bijvoorbeeld andere normen en waarden, eetgewoontes en ik heb enorme gastvrijheid ervaren. Door leuke dingen met mijn maatjes te doen heb ik een speciale band opgebouwd die voor ons beide mooie dingen heeft opgeleverd.- Wian –New@Home heeft mij persoonlijk veel geholpen. Vooral in de lastige tijden die wij als een samenleving hebben meegemaakt de afgelopen jaar. Ik heb veel contact gehad met jongere…

Ubuntu

Ubuntu

Vandaag, 16 maart 2021, is het de Werelddag voor Sociaal Werk. De Werelddag voor Sociaal Werk – World Social Work Day – is een belangrijke dag voor sociaal werkers wereldwijd waarop zij om aandacht vragen voor hun beroep en waarop zij hun boodschap de wereld in sturen. Het thema van dit jaar is Ubuntu: ‘Ik ben omdat wij zijn –  Versterking van solidariteit en wereldwijde verbondenheid’.

Verbonden door de verbinding

Verbonden door de verbinding

Zo’n 12 jaar geleden deelde ik een huis met een vriendin. Deze vriendin had de goede gewoonte elk jaar een thema te kiezen wat voor haar sturing gaf in het leven van dat jaar. Ik heb haar gewoonte overgenomen en heb door de jaren heen ontdekt dat een thema structuur geeft. Maar ook dat een thema door het jaar heen van kleur kan veranderen, of andere inzichten geeft in de betekenis van het woord. Zo was voor mij het thema in 2020 verbinden. Toen ik dat thema koos was mijn beeld van verbinden: elkaar ontmoeten, elkaar zien, in contact zijn, tijd nemen om elkaar te leren kennen. Het plaatje dat i…

Veerkracht

Veerkracht

Veerkracht, ik heb premier Mark Rutte al verschillende keren dit woord horen gebruiken. In de huidige situatie betreffende de corona-maatregelen en de harde lockdown moeten we veerkrachtig zijn, geeft hij aan. De coronacrisis brengt voor veel mensen een hele hoop stressvolle situaties bij elkaar. Er is niet alleen de dreiging en angst om ziek te worden, maar ook het thuis werken, niet naar een verjaardag kunnen, winkels die dicht zijn, niet kunnen sporten, niet je leven kunnen invullen zoals je dat graag zou willen. Dit vraagt nog al wat van onze veerkracht, van ons vermogen om met tegenslag e…

Een woord van de voorzitter

Een woord van de voorzitter

Mij is gevraagd om te schrijven over de werkzaamheden van het bestuur en over dat wat mij drijft en motiveert als voorzitter. Ik kan dit beperken tot de ene regel waarin ik zeg hoe fijn het is om te werken voor een team gemotiveerde en betrokken mensen. Hoewel dat extra motiveert, ligt mijn motivatie daarin, dat Solidair Groningen & Drenthe een organisatie is die zich inzet voor mensen, die maatschappelijk in de knel zijn gekomen. SGD wijst hen in een veelheid van projecten de weg, brengt ze in contact met lotgenoten of met anderen die hen in onze maatschappij wegwijs kunnen maken. Er word…

Zingevingsbegeleiding in de huidige coronaperiode voor studenten in Groningen

Zingevingsbegeleiding in de huidige coronaperiode voor studenten in Groningen

‘Hoe solidair ben je met jongeren als je de economie en het onderwijs op een waakvlam zet, en zo een generatie opzadelt met schulden en een slechtere persoonlijke ontwikkeling?’ Emeritus-hoogleraar psychiatrie Frank Koerselman (coalitie-y.nl) We zitten nu halverwege augustus en het coronavirus bevindt zich nog steeds onder ons. Daarom zal ik ook in deze blog hierover schrijven. Want we kunnen er niet omheen en het beheerst nog steeds de wereld, de samenleving en onze eigen levens. In de media zien we de aandacht en ontwikkelingen over corona wel verplaatsen. Eerst stond het virus zelf centra…

Hoop doet leven!

Hoop doet leven!

Op het moment van schrijven, een druiligere woensdagochtend in juli, zal ongetwijfeld voor velen de zomervakantie al zijn aangebroken. Ik mag nog een kleine drie weken voordat mijn vakantie begint en ik ben nu projecten aan het ontwikkelen en rustig mijn werkzaamheden voor na de zomer aan het voorbereiden. Na een hectische periode voor iedereen, hoop ik dat we in juli en augustus tot rust kunnen komen om er zo in september weer volle frisse moed tegenaan te gaan. Na de persconferentie op zondag 15 maart, waarin de lockdown werd aangekondigd, brak er voor veel mensen een hectische periode aan.…

Het agendapunt 'Wel en wee'

Het agendapunt 'Wel en wee'

"Een kleine Kanttekening bij deze blog. Het is geschreven voor de corona lockdown, juist hierdoor is dit blog voor mij zo waardevol. Ik verlang terug naar dit, ja natuurlijk spreken we elkaar via Skype en of Teams. Maar O wat mis ik het echte contact." Agendapunt "Het Wel en Wee"Het is een druilerige dinsdagochtend als ik op het station in Groningen op mijn collega Krista sta te wachten. Vaak rijden we op deze manier naar afspraken die we samen hebben. Vandaag staat ons teamoverleg van Solidair gepland. Nadat ik ben in gestapt kletsen we over dingen die ons bezighouden en voor we het in d…

Een nieuwe realiteit waarin het ongeziene (weer meer) gezien mag worden

Een nieuwe realiteit waarin het ongeziene (weer meer) gezien mag worden

Mijn naam is Violet Pot en ik ben maatschappelijk activeringswerker bij Solidair Groningen &Drenthe. Door de verspreiding en gevolgen van het coronavirus bevinden we ons in een nieuwerealiteit waar niemand om gevraagd heeft, maar die wij allemaal moeten ondergaan. Wat doet ditmet ons als samenleving en hoe kunnen wij ons hier constructief en positief toe verhouden? In ditstuk wil ik hier kort wat over kwijt, ter inspiratie en bemoediging. Naast veel leesplezier wens ikiedereen vertrouwen toe!De coronacrisis heeft onze wereld op losse schroeven gezet. Onze verwachtingen ten aanzienvan gezon…

Waar ben ik nou helemaal mee bezig?

Waar ben ik nou helemaal mee bezig?

Waar ben ik nou helemaal mee bezig? Iemand vraagt aan mij wat voor werk ik doe. Vaak grap ik dan ‘Dat vraag ik mijzelf ook af’. Een glimlach is vaak de opbrengst, maar de vraag blijft onbeantwoord. Het geeft mij wat extra tijd om een antwoord te formuleren. Maar ja, wat voor werk doe ik eigenlijk? Wat heb ik vandaag bijvoorbeeld gedaan? Ik laat m’n hersenen kraken en kom tot de conclusie dat ik vandaag toch echt gewerkt heb. Gelukkig, dat is helder. Snel probeer ik in gedachten mijn werkzaamheden van vandaag op te sommen. Het oud papier heb ik weggebracht, want dat stond al weken uit te pui…