• darkblurbg

Heilig & Hedendaags: Franciscus van Assisi

Gepubliceerd op: 20-02-2024

In de rooms-katholieke traditie bestaat een galerij van gelovigen die in de loop van de geschiedenis bijzonder hebben geleefd: de heiligen. Velen van hen worden geassocieerd met bepaalde voorwerpen, plekken of mensen. Van Sint-Filomena van gevangenen en zwangere vrouwen tot de heilige Hermano Pedro van daklozen en ziekenverzorgers: zo inspireren de beschermheiligen nog steeds.

Mensen zijn verschillend

Eeuwenlang werden melaatsen volledig buiten de maatschappij gesloten vanwege hun besmettelijke ziekte (lepra). De heilige Franciscus van Assisi (1182-1226) ontmoette een melaatse en dat bracht een totale ommekeer in zijn leven.

Hij was toen ongeveer tweeëntwintig jaar oud. Daarvoor zwierf hij met zijn kameraden door de stad Assisi (Italië), leefde hij als een wildebras en gaf veel geld uit aan feestmalen en kleding. Als ridder vocht hij voor de stad. Hij werd krijgsgevangen, kwam na een jaar vrij maar werd lang en ernstig ziek.

Zijn ontmoeting met een melaatse in 1204 veranderde zijn leven totaal. Zo radicaal dat Franciscus bekend werd om onder andere zijn leven in eenvoud, Werelddierendag, en een gesprek met de Sultan van Egypte (dialoog met islam). Franciscaanse monniken wensen iedereen, zowel mens als dier en plant, “vrede en alle goeds” (Pax et Bonum).

Willy van Olffen

 

 

Op de foto: Franciscus van Assisi, fragment van een fresco door Cimabue in de Sint-Franciscusbasiliek in Assisi.