• darkblurbg

Heilig & Hedendaags: Sint-Nicolaas

Gepubliceerd op: 04-06-2024

 

In de rooms-katholieke traditie bestaat een galerij van gelovigen die in de loop van de geschiedenis bijzonder hebben geleefd: de heiligen. Velen van hen worden geassocieerd met bepaalde voorwerpen, plekken of mensen. Van Sint-Filomena van gevangenen en zwangere vrouwen tot de heilige Hermano Pedro van daklozen en ziekenverzorgers: zo inspireren de beschermheiligen nog steeds.

 

De drie dochters

Dit verhaal gaat over een arme man in Turkije die drie dochters had. Rond 300 na Christus werd van de vader verwacht dat hij de toekomstige echtgenoten van zijn dochters iets van waarde aanbood, een bruidsschat. Hoe hoger de bruidsschat, des te groter de kans dat de jonge vrouwen een goede echtgenoot zouden vinden. Zonder bruidsschat zouden ze waarschijnlijk nooit trouwen. Vanwege de armoede van de man waren zijn dochters gedoemd in de prostitutie te werken.

Bij drie verschillende gelegenheden viel er echter een buidel met gouden munten in het huis. Dat betekende een volwaardige bruidsschat voor elk van de dochters. De arme vader ging op onderzoek uit van wie de gift kwam en ontdekte dat het Nicolaas was die het geld door het raam gooide. Nicolaas was in die tijd bisschop van Myra en deed veel goeds voor de mensen. Daarom verklaarden ze hem na zijn dood heilig: Sint-Nicolaas (270-343). Zijn graf werd al snel een plaats voor pelgrims. In de zesde eeuw liet keizer Justinianus I boven het graf van Nicolaas een kerk bouwen. Hij is tot op heden een belangrijke heilige die bij ons voortleeft als Sinterklaas. Met geld kun je veel doen.

 

Bijschrift bij afbeelding Heilig en Hedendaags - Sint-Nicolaas.jpg:

Gentile da Fabriano, ca. 1425: Nicolaas gooit gouden munten in de kamer van de drie zussen die als prostituee moeten werken.