In de rooms-katholieke traditie bestaat een galerij van gelovigen die in de loop van de geschiedenis bijzonder hebben geleefd: de heiligen. Velen van hen worden geassocieerd met bepaalde voorwerpen, plekken of mensen. Van Sint-Filomena van gevangenen en zwangere vrouwen tot de heilige Hermano Pedro van daklozen en ziekenverzorgers: zo inspireren de beschermheiligen nog steeds. Dit keer: ‘een nieuwe start’ – Óscar Romero, de bisschop die in 1980 in El Salvador werd vermoord omdat hij zich steeds meer uitsprak tegen onderdrukking van de armen door het leger.
Óscar Romero (1917-1980)
Óscar was het tweede van acht kinderen. Het gezin in El Salvador, Latijns-Amerika kon net het hoofd boven water houden. Romero heeft dus als kind armoede aan den lijve ervaren. Toen hij in 1970 als bisschop begon, werd hij gezien als conservatief. Romero kon of wilde eerst ook de verhalen niet geloven van zijn priesters en anderen over uitbuiting en verdwijningen van onder andere boeren. Mensen die daartegen protesteerden verdwenen, werden vermoord. De burgeroorlog in El Salvador zou bijna 75.000 levens eisen.
De machthebbers meenden in Romero een kritiekloos medestander te hebben. Hij weigerde echter nog deel te nemen aan publieke bijeenkomsten met de machthebbers zolang de schendingen van mensenrechten doorgingen. In 1977 koos hij ervoor om het bisschoppelijk paleis te verlaten en te gaan wonen in een ziekenhuis voor de armen. Dat maakte grote indruk. Omdat hij zich verzette tegen de rechtse dictatuur werd Romero op 24 maart 1980 in de hoofdstad vermoord tijdens het opdragen van de mis in de kathedraal. Op 18 oktober 2018 werd hij in Rome heilig verklaard. De Amerikaanse president Obama die in 2011 een bezoek bracht aan El Salvador, hield een minuut stilte bij het graf en zei dat ‘de bisschop van de armen’ tot op vandaag een bron van inspiratie blijft. In Rotterdam staat een Óscar Romero-basisschool.
Willy van Olffen
Bijschrift bij afbeelding Óscar Romero.jpg:
Óscar Arnolfo Romero. Afbeelding: Douglas Radamez Barahona, Giovani Ascencio Ardón en Raul Lemus – Grupo Cinteupiltzin CENAR El Salvador, 1991