Veerkracht, ik heb premier Mark Rutte al verschillende keren dit woord horen gebruiken. In de huidige situatie betreffende de corona-maatregelen en de harde lockdown moeten we veerkrachtig zijn, geeft hij aan. De coronacrisis brengt voor veel mensen een hele hoop stressvolle situaties bij elkaar. Er is niet alleen de dreiging en angst om ziek te worden, maar ook het thuis werken, niet naar een verjaardag kunnen, winkels die dicht zijn, niet kunnen sporten, niet je leven kunnen invullen zoals je dat graag zou willen. Dit vraagt nog al wat van onze veerkracht, van ons vermogen om met tegenslag en teleurstelling om te gaan.
Maar veerkrachtig zijn? Wat is dat dan? En vooral, hoe doe je dat dan?
Een aantal weken geleden maakte ik een wekelijkse waarde van Solidair over veerkracht. “Veerkracht ontstaat alleen als je het vertrouwen hebt dat je hart je erdoorheen zal slepen. Het is niet de berg die we overwinnen, maar ons zelf. Zo stond het er…maar daar staat nogal wat.”
Veerkrachtig zijn betekent dat je ondanks pijn, verdriet en stressvolle omstandigheden in staat bent om verder te gaan met je leven zonder de controle te verliezen of overweldigd te raken. Het betekent dat je zelfs wanneer alles misgaat in staat bent om opnieuw te beginnen. Mensen zijn heel verschillend, de een kan beter met tegenslag en teleurstelling omgaan dan de ander. Hoe je reageert hangt af van je genen, je intelligentie, je jeugd, maar ook van je karakter of van hoeveel steun je van mensen in je omgeving kan krijgen. Het is een combinatie van heel veel factoren tezamen.
Ten onrechte wordt vaak gedacht dat veerkracht iets is wat je hebt of niet.. Maar veerkracht is geen karaktereigenschap die sommigen wel hebben en anderen niet. Veerkracht is een kwaliteit die ons naar de toekomst leidt, naar hoop en kracht. Maar het leidt ons bovenal naar actie. Veerkracht kun je vergelijken met een spier, die kun je trainen.
Dit betekent dus dat je er invloed op kunt uitoefenen. Je kunt dan misschien geen controle hebben over gebeurtenissen waarmee je geconfronteerd wordt, je kunt wel zelf bepalen hoe je met deze gebeurtenissen omgaat.
Hoe blijf je veerkrachtig, hoe kan jij ervoor zorgen dat je zo veerkrachtig mogelijk deze tijd doorkomt?
Een voorwaarde voor het ontwikkelen van veerkracht is een goede energiebalans. Gezond eten, drinken, voldoende rust en beweging, het zijn basisbehoeften om te kunnen incasseren en om het leven aan te kunnen. Ook sociale contacten zijn van belang.
Kijk naar wat jou stress geeft. Kun je niet goed thuiswerken omdat je kinderen hebt, of geen eigen werkplek, of geen goede wifi? Kun je daar hulp voor zoeken? Kun je je op een of andere manier voorbereiden op wat gaat komen? Beweeg je genoeg? Slaap je genoeg? Hoe eet je? Mag je van jezelf minder productief zijn omdat je thuiswerkt? Kan je je verhaal kwijt? Geef je genoeg ruimte aan je emoties? Ken je je eigen kwaliteiten goed genoeg? Al deze factoren bepalen mede ook hoe veerkrachtig je bent..
Wat mij zelf tevens helpt is omdenken…blijven kijken naar wat wel kan in deze harde lockdown in plaats van naar dat wat op dit moment helaas niet mogelijk is, zonder jouw eigen gevoel en emoties hierbij tekort te doen of te bagatelliseren. Denk in oplossingen. Door in oplossingen te gaan denken en hiernaar te gaan handelen, neem je regie in je leven en je werk. Je voelt je sterker en je zelfvertrouwen en veerkracht nemen toe. Vraag jezelf daarom af wat het eerste stapje is wat je kunt zetten om de situatie voor jezelf te verbeteren.
Er zijn zoveel manieren om te gaan werken, contact te hebben, vriendschappen te onderhouden…….. zoommeetingen houden, kaarten en verrassingen sturen, bellen, video oudejaarsavonden organiseren, online pakjesavonden of kerstconcerten geven... of eindelijk datgene tegen iemand zeggen wat je altijd al een keer had willen zeggen....
“Als het niet binnen je bereik ligt om een situatie die je pijn bezorgt te veranderen, heb je nog altijd de keuze om te bepalen met welke houding je met deze situatie omgaat”
Ik wens jullie veel veerkracht!!
Yvonne Eggen
Maatschappelijk activeringswerker