• darkblurbg

Verbonden door de verbinding

Gepubliceerd op: 24-02-2021

Zo’n 12 jaar geleden deelde ik een huis met een vriendin. Deze vriendin had de goede gewoonte elk jaar een thema te kiezen wat voor haar sturing gaf in het leven van dat jaar. Ik heb haar gewoonte overgenomen en heb door de jaren heen ontdekt dat een thema structuur geeft. Maar ook dat een thema door het jaar heen van kleur kan veranderen, of andere inzichten geeft in de betekenis van het woord. Zo was voor mij het thema in 2020 verbinden. Toen ik dat thema koos was mijn beeld van verbinden: elkaar ontmoeten, elkaar zien, in contact zijn, tijd nemen om elkaar te leren kennen. Het plaatje dat ik daarbij in mijn hoofd had was het aan één tafel zitten, elkaars bewegingen registeren, elkaar in de ogen kunnen kijken, elkaars arm even kunnen aanraken, zelfs zou er ruimte kunnen zijn voor een knuffel. Maar zoals voor iedereen is de kleur van het woord veranderd. Want verbinden moesten we opeens op afstand doen. Het doet me eraan denken dat verbinden natuurlijk ook een hele mooie associatie oplevert op het gebied van telecommunicatie. Als ik als kind de telefoon opnam en iemand aan de andere kant van de lijn op zoek was naar mevrouw De Vries, dan zei ik: U bent verkeerd verbonden… Dat was toen allang niet meer aan de orde, maar die uitdrukking kwam uit de tijd dat iemand letterlijk aan de knoppen zat om mensen met elkaar te verbinden. In het afgelopen jaar werden er vele digitale verbindingen gelegd, ik had dus ook niet kunnen bevroeden aan het begin van het jaar dat dat thema zo werkelijk werd. Daarnaast was die manier van verbinden niet de betekenis die ik van tevoren voor ogen had. En toch, de vele digitale verbindingen hebben ervoor gezorgd dat er hele mooi banden zijn ontstaan. We hebben het vaak over de negatieve gevolgen van het thuiswerken, het beeldbellen, het gebrek aan sociale contacten, maar wat mij betreft heeft deze tijd ook veel verbinding gegeven. Zo ben ik inmiddels een paar maanden verbonden aan Solidair Groningen Drenthe, waar ik mooie banden heb opgebouwd met collega’s. En dat terwijl we eigenlijk vooral digitaal in verbinding zijn geweest.  Verbonden door de digitale verbinding. Een bijzondere, maar onvergetelijke gewaarwording, die voor mij de positieve kanten van het coronatijdperk in beeld brengt. Letterlijk.

Jacqueline Dijkstra
Projectondersteuner