• darkblurbg

Waar ben ik nou helemaal mee bezig?

Gepubliceerd op: 24-09-2020

Waar ben ik nou helemaal mee bezig?

Iemand vraagt aan mij wat voor werk ik doe. Vaak grap ik dan ‘Dat vraag ik mijzelf ook af’. Een glimlach is vaak de opbrengst, maar de vraag blijft onbeantwoord. Het geeft mij wat extra tijd om een antwoord te formuleren. Maar ja, wat voor werk doe ik eigenlijk? Wat heb ik vandaag bijvoorbeeld gedaan?

Ik laat m’n hersenen kraken en kom tot de conclusie dat ik vandaag toch echt gewerkt heb. Gelukkig, dat is helder.

Snel probeer ik in gedachten mijn werkzaamheden van vandaag op te sommen. Het oud papier heb ik weggebracht, want dat stond al weken uit te puilen op kantoor. Daarna heb ik koffie gezet, mijn mailtjes beantwoord, de accountant gebeld voor de begroting 2020, de jaarrekening 2019, afwikkeling van projecten enz. Een brief opgesteld voor een fonds en laten ondertekenen door het bestuur, overleg met een collega over onze website, contact gezocht met Tweede Kamerfracties ter voorbereiding op een Algemeen Overleg over de gevolgen van de mijnbouw in Groningen, een visiestuk gelezen, bestuursvergadering voorbereid, enz.

Best een hele lijst denk ik, maar ik had eigenlijk andere dingen willen doen zoals financiering vinden voor een project rondom duurzaamheid, fondsen moeten bellen omdat zij hebben bijgedragen voor een project dat niet goed is gelukt. O ja, ik zou nog iemand bellen en dat ben ik vergeten. Balen! Dit flitst allemaal door m’n hoofd.

Nu weet ik ongeveer wat ik vandaag heb gedaan en wat ik vergeten ben, maar niet waarom. Misschien moet ik mijn gesprekspartner meenemen naar het waarom, de ontstaansgeschiedenis van Solidair. Naar de tijd vóór Marga Klompé die de Algemene Bijstandswet invoerde zodat er een financieel vangnet kwam voor iedereen. Dan kan ik met enige trots vertellen hoe oud onze stichting is en dan begrijpt hij waarschijnlijk beter hoe bijzonder Solidair Groningen & Drenthe is.

De term ‘Maatschappelijk Activeringswerk’ heb ik lange tijd lastig gevonden om uit te leggen en dat was bijzonder vervelend omdat dit precies is wat we doen. Pff, laat ik deze term maar vermijden, anders begin ik misschien te haperen. Misschien moet ik de visie en missie proberen die zo duidelijk is, maar wellicht wat ingestudeerd overkomt. Hoe kan ik mijn werk en het waarom nu perfect samenvatten in een prachtige niet-ingestudeerde oneliner?

Mijn gesprekspartner wacht en hij wacht voor m’n gevoel al veel te lang. Hij kijkt mij verwachtingsvol aan en ik zeg:

‘Ik werk als coördinator voor Solidair Groningen & Drenthe. Dat is een prachtige organisatie waar geweldige mensen werken met hart voor hun medemens en samen proberen we de samenleving een beetje mooier te maken door onze projecten en trainingen’.

 

Gerard Agterkamp