• darkblurbg

Energieverhalen Oosterpark

Gepubliceerd op: 06-02-2024

Geldkrapte en graag ‘ns meedoen met theater?
 

Energieverhalen Oosterpark is toneel voor en door de bewoners van de Oosterparkwijk. Een
voorstelling over energierekeningen, een krappe beurs en geldstress.
Sinds vorig jaar staat energie volop in de aandacht. Plotseling werden de rekeningen van gas en elektriciteit
drie keer zo hoog, net als die van benzine en boodschappen. Hoe voelt het als je ineens je rekeningen niet
meer kunt betalen? Dit theaterproject besteedt aandacht aan zorgen over geldkrapte. Over zweetaanvallen en hartslagen, maar ook over hulp en oplossingen. We zijn op zoek naar deze verhalen om samen een voorstelling te maken – een serieuze én speelse voorstelling.
Doe je mee?
Theaterervaring is niet nodig. Iedereen kan meedoen.
Wil je wel meedoen maar niet op het podium? Dat kan ook!
We zoeken mensen die hun ervaring met geldkrapte willen delen, mee willen meespelen of iets anders willen doen. Denk bijvoorbeeld aan gastheer zijn, maaltijden koken, posters en decors maken, kostuums naaien, make-up verzorgen of muziek spelen.
Deelname is gratis
Wanneer? Waar?
De repetities zijn bij Van Houten op donderdagavonden van 19.45-21.30u.
Van te voren beginnen we steeds met een gratis maaltijd om 19u.
Op 1-8-15-29 februari is het vrije inloop. Kom je gewoon eens uitproberen of het iets voor je is?
Op 7, 15, 21 en 28 maart en op zaterdag 6 april overdag van 10-16u werken we gericht aan de voorstelling.
Uitvoering: zondagmiddag 7 april
Wil je eens komen kijken? Of weet je al dat je mee wil doen? Of meer weten?
Kom dan eens langs of neem contact op.
Telefoon: 06 319 832 21
email: s.van.lanen@rug.nl

Beknopte achtergrond omschrijving theaterproject 'Energieverhalen Oosterpark'

Onderwerp: Dit project gaat over de beleving van armoede. Het wordt op een participatieve manier gemaakt. De voorstelling wordt gemaakt met mensen die deze ervaring hebben (gehad) en op basis van hun eigen ervaringen.

Doelen: Het is een onderzoeksproject (vanuit de RuG) met als doelen o.a. bijdragen aan het doorbreken van het taboe rondom armoede. Ook willen we bijdragen aan een verdere dialoog tussen mensen die in armoede leven én mensen die daarin iets willen betekenen. Op welke manieren kan dat? Als onderzoekers zijn we benieuwd hoe mensen die in armoede leven daar mee omgaan (waar lopen ze dan tegenaan, wat voor oplossingen vinden ze, en wat maakt het extra moeilijk, wat zou helpend(er) kunnen zijn ...). En ook op welke manieren de kloof overbrugd kan worden tussen 'beschikbare subsidies die soms op de plank blijven liggen' en degenen voor wie ze bedoeld zijn. En als theatermakers willen we door zo'n gezamenlijk project bijdragen aan ervaringen uitwisselen én -hopelijk- ook een leuke tijd en ervaring om mee te doen aan een theaterstuk. De specifieke methodiek die we gebruiken is gebaseerd op het werk van Boal, namelijk Forum theater. De methode is gericht op vanuit eigen ervaringen uitwisselen, dialoog op gang brengen en bijdragen aan andere vormen van handelen vinden. Dit project is een samenwerking tussen academische onderzoekers en theatermakers. Met deze samenwerking hopen we op een andere manier over het thema armoede te kunnen praten én tegelijk ook iets interessants te bieden aan deelnemers en andere geïnteresseerden.

Goed om te weten:

Voor dit project hebben we als invalshoek 'energiearmoede' gekozen. Hopelijk maakt dat het laagdrempeliger (omdat het ineens 'iedereen kan overkomen'). Dit is natuurlijk een kunstmatig soort onderscheid en iedereen is welkom. Daarnaast zijn mensen ook welkom die willen meedoen zonder op het podium te staan. Bijvoorbeeld door muziek te maken, of gastheer te zijn of ... Ook denken we graag mee met mensen die wel willen meedoen, maar om redenen nog een drempel ervaren (oppas bijvoorbeeld).


Frank Elsdijk, Myriam Hemsteede en Sander van Lanen.