Vorige week vrijdagmiddag, op 27 mei, werd er in de Stadskerk van Emmen een middagsymposium over ‘autisme en contact bij volwassenen met een normale tot hoge intelligentie’ georganiseerd. Autisme én contact lijken soms twee verschillende dingen te zijn, maar niets is minder waar. Lange tijd werd gedacht dat mensen met autisme minder behoefte hebben aan contact, maar dit blijkt niet het geval te zijn.
Op het symposium bleek dat autisme én contact alles met elkaar te maken hebben. Voor veel mensen met autisme is het leggen en onderhouden van contact echter wel een uitdaging. Andersom vinden mensen zonder autisme het soms lastig goed contact te leggen met mensen met autisme. Hoog tijd dus om met de uitdagingen aan de slag te gaan en om het contact tussen mensen met én zonder autisme te stimuleren. Het symposium was bedoeld voor zowel mensen met autisme, mensen zonder autisme en professionals die met mensen met autisme werken.
Het symposium werd volledig georganiseerd door mensen met autisme en zij waren dan ook de sprekers van het symposium. Om 13:00 uur werd de zaal met zo’n vijftig mensen welkom geheten door de dagvoorzitter Douwe Wilts. Hij opende het symposium met een prachtige lezing over zijn ervaringen die hij als een metafoor koppelde aan morsecode. Daarna kwam dr. Frederik Boven aan het woord. Hij is onlangs aan de RUG gepromoveerd op de vroege geschiedenis van autisme. Hij nam ons aan de hand van het gedachtegoed van verschillende psychiaters mee over hoe er in het verleden t/m nu wordt gedacht over ‘contact’ bij mensen met autisme.
Vervolgens bood Mariëth Welling de gasten handreikingen over hoe er praktisch vormgegeven kan worden aan het stimuleren van contact tussen mensen met én zonder autisme. Zij vertelde over gespreksgroepen, trainingen en een contactprofiel dat door de stichting autisme digitaal georganiseerd wordt.
In de pauze konden mensen zich terugtrekken of de informatiemarkt, onder het genot van een kop koffie of thee bezoeken. Na de pauze van 30 minuten, was het woord aan Annelies van der Hout en Laila Ahamad, twee autistische vrouwen, die in een driegesprek, met gespreksleider Jorrit Bosma, vertelden over hun ervaringen in het contact met anderen. Laila vertelde vooral over haar ervaringen in het contact met de huisarts en Annelies vooral over haar ervaringen in het contact met haar collega’s.
Na een tweede pauze was het woord aan Peter van Dijk. Hij vertelde over het contact met zijn man, die geen autisme heeft. Zij zoeken samen naar creatieve oplossingen om met autisme om te gaan. Hij vertelde openhartig over zijn ervaringen en gaf concrete voorbeelden. Het symposium werd georganiseerd door de stichting Autisme Digitaal (https://autismedigitaal.nl.) in samenwerking met Solidair Groningen en Drenthe (https://solidairgroningendrenthe.nl.). Zij zijn samen initiatiefnemer van het project ‘autisme en contact’ waarin verschillende activiteiten bedacht worden om het contact tussen mensen met en zonder autisme te vergemakkelijken. Zo zijn er sinds kort gespreksgroepen gestart waarin mensen met en zonder autisme elkaars’ voorkeuren op het gebied van contact beter leren kennen en binnenkort zal er een gespreksgroep starten waarin mensen met autisme meer kunnen leren over de persoonlijke voorkeuren in contact.
Meer weten: Frederik Boven via frederik@autismedigitaal.nl of Krista Russchen via krista@solidairgroningendrenthe.nl