Pijn en onrecht is altijd absoluut Zaterdag 11 januari was Samuël Lee, theoloog des vaderlands, in Groningen.
Hij bezocht samen met Mark de Jager, de jonge theoloog des vaderlands, Groningers die te maken hebben met de aardbevingsproblematiek.
"Wat mij opvalt in het spreken van Samuël over de bewoners en de aardbevingsproblematiek is dat hij het ‘een schending van de rechten van de mens noemt’. Als ik vervolgens voorzichtig pols of dat niet al te sterk is uitgedrukt in vergelijking met kinderarbeid of oorlogssituaties elders is hij heel stellig. ‘Pijn en onrecht is altijd absoluut’. Daar kun je niet over oordelen en je mag ook niet vergelijken vindt hij.
Wanneer je nog geen ontmoeting hebt gehad met Groningers die te maken hebben met de aardbevingsproblematiek blijven het cijfers en feiten van een abstracte situatie. Mark de Jager geeft aan dat levens echt tot stilstand kunnen komen door onrecht: ‘De bezoeken die ik vandaag heb gebracht hadden meer impact dan ik had verwacht’. Wanneer bewoners zich schamen voor hun huis tast dat hun sociale contacten aan. Als je mensen thuis uitnodigt laat je iets zien van wie je bent.
Het advies van Samuël en Mark is om tijdens gesprekken iets van jezelf te laten zien. ‘Wij deelden van onze liefde, dat is een universele taal’, aldus de theoloog der straten, zoals Samuël zichzelf liever omschrijft. Er ontstaat vertrouwen wanneer je iets van jezelf deelt en oprecht luistert: ‘we werden verwelkomd met een handdruk en namen afscheid met een omhelzing’.
Op mijn vraag waarom dat minder goed lijkt te lukken met ambtenaren die de Groningers bezoeken geven de theologen des vaderlands aan dat zijn vanuit een heel andere rol het gesprek zijn aangegeven. Dat veel gemakkelijk is. ‘Wij hebben een bureaucratisch monster gecreëerd. Wanneer men vanuit dat systeem een bezoek brengt en het gesprek aangaat wordt dat systeem ook de invalshoek. Het is heel moeilijk om dat te veranderen’, aldus Samuël Lee.
Deze mooie bijeenkomst en de bezoeken die overdag plaatsvonden zijn georganiseerd door Klaas Boer, coach en trainer bij Curios Coach. Namens GVA Groningen en Solidair Groningen & Drenthe mocht ik aanhaken bij de gesprekken die ’s avonds plaatsvonden in de Destiny Church te Groningen."
Gerard Agterkamp