• darkblurbg
    Aanwezigen bij uitreiking impactjaarverslag Solidair 2023
  • darkblurbg
  • darkblurbg

Uitreiking impactjaarverslag Solidair

Gepubliceerd op: 22-06-2024

Verhalen en cijfers tonen Impact Solidair

Vrijdag 21 juni is het Impactjaarverslag van Solidair Groningen & Drenthe gepresenteerd bij het Bisdomhuis in Groningen. Vicaris Generaal Peter Wellen nam een eerste exemplaar in ontvangst namens het bisdom en Esther van der Meer deed dat namens de redactie van Dagblad van het Noorden. Bij de presentatie waren medewerkers, vrijwilligers en relaties van Solidair aanwezig.

Gerard Agterkamp vertelde over de betekenis van het werk van Solidair en hoeveel mensen daar actief bij betrokken zijn. De projecten zijn gericht op bewustwording, activering en perspectief. Als onrecht wordt gesignaleerd, worden projecten ontwikkeld en gaat Solidair aan de slag. Daarmee wil Solidair een bijdrage leveren aan een sociale en rechtvaardige samenleving, waar verbondenheid tussen mensen centraal staat. Gerard bedankte de mensen die betrokken waren bij de ontwikkeling van dit Impactjaarverslag en ook alle  samenwerkingspartners, die het werk van Solidair mede mogelijk maken.    

Esther van der Meer noemde in haar reactie op het ontvangen Impactjaarverslag de paralellen tussen de krant en Solidair: beiden richten zich op het ware en zijn sterk maatschappelijk betrokken. Bij Dagblad van het Noorden is dat ook te herkennen in projecten als ‘Duurzame 30’ en de acties voor Oekraïne. De redactie onderzoekt ook de impact van verhalen; dat wordt soms erkend met een journalistieke prijs, zoals voor een serie over de vluchtelingenopvang in Ter Apel.       

Peter van Wellen herkende in het Impactjaarverslag, dat Solidair naast kwetsbaren in de samenleving wil staan. Daarbij noemde hij het project ‘Slapend blij worden’, waarbij opgroeiende kinderen een passend bed krijgen; een behoefte die door hulpverleners vaak niet is gezien. Maar ook de aandacht voor eenzaamheid bij jongeren sprak hem erg aan. Hij noemde het werk van Solidair ook een invulling aan onze opdracht om Jezus te volgen, wat voor christenen van alle gezindten herkenbaar is.

Oorspronkelijk zou bisschop Ron van den Hout het Impactjaarverslag van Solidair in ontvangst nemen, maar juist op deze dag werd bekend dat hij naar Roermond vertrekt. Voor die officiële bekendmaking moest de bisschop in het nieuwe bisdom zijn. Hoofdredacteur Evert van Dijk van Dagblad van het Noorden had ook onverwacht verplichtingen elders en liet zich daarom vervangen door Esther van der Meer, chef nieuwsdienst.

Veel van de aanwezige medewerkers, vrijwilligers en relaties sloten de feestelijke presentatie af met een gezamenlijk etentje, waarmee de onderlinge verbondenheid werd bevestigd.