• darkblurbg

Autisme en contact

Deelnemers aan dit project zijn meer tevreden over de kwaliteit en kwantiteit van hun contacten. Dit betekent dat er goed contact is tussen mensen met autisme en de mensen met wie zij interacteren, op zowel het sociaal, professioneel als lotgenotenniveau

 

Naam van het project 

Autisme en Contact

Naam van de projectleider

Krista Russchen

 

Beschrijving project

In Nederland geeft meer dan de helft van volwassenen met autisme aan dat ze ontevreden zijn over sociale relaties. Vaak wordt gedacht dat volwassenen met autisme minder behoefte hebben aan sociale contacten en minder gemotiveerd zijn om sociale relaties aan te gaan. Recenter onderzoek geeft aan dat dit beeld niet klopt: volwassenen met autisme blijken evenveel behoefte te hebben aan sociaal contact als volwassenen met autisme. Toch ervaren volwassenen met autisme, evenals de volwassenen met wie zij contact hebben, problemen in het onderlinge contact. In dit project willen we het contact tussen volwassenen met en volwassenen zonder autisme vergemakkelijken, zodat volwassenen met autisme beter mee kunnen doen in de samenleving.

Dit project wordt georganiseerd in samenwerking met stichting Autisme Digitaal. Deze stichting wordt volledig gerund door volwassenen met autisme en zij organiseren de meeste activiteiten. Solidair heeft een ondersteunende rol in het project.

In het project organiseren we verschillende fysieke activiteiten die plaatsvinden in Groningen en Drenthe en landelijke digitale activiteiten:
- een bruggenbouwersgroep voor volwassenen met en zonder autisme (Emmen vanaf april 2022 en Groningen 2023)
- een ‘verken-je-autisme groep’ (Emmen 2022 en Groningen 2023)
- de website https://eriswat.nl/, een sociale kaart met een breed aanbod aan activiteiten voor volwassenen met autisme in Groningen en Drenthe
- een online contactprofiel, zodat volwassenen met autisme beter inzicht kunnen krijgen in de voorkeuren die zij hebben op het gebied van contact
- verschillende voorlichtingen voor professionals (zowel fysiek als online).
- 27 mei 2022 een symposium in Emmen.

Via de agenda van Stichting Autisme Digitaal is meer informatie over de verschillende activiteiten te vinden en hier staat ook hoe je je aan kunt melden.

 

Doelstelling project

Deelnemers aan dit project zijn meer tevreden over de kwaliteit en kwantiteit van hun contacten. Dit betekent dat er goed contact is tussen mensen met autisme en de mensen met wie zij interacteren, op zowel het sociaal, professioneel als lotgenotenniveau. Er is van beide kanten meer kennis en begrip over elkaars voorkeuren in contact, over de manier waarop gedrag overkomt en over hoe je samen verder kan komen. Wanneer de kwaliteit van de contacten tussen volwassenen met en zonder autisme toeneemt, zal dit een positieve invloed hebben op het welzijn van beide groepen. Tegelijkertijd zullen volwassenen met autisme een minder geïsoleerd en eenzaam bestaan leiden en zal hun deelname aan de samenleving vergroot worden. Ook zullen deelnemers met autisme de gestelde diagnose beter een plek kunnen geven, waardoor de het welzijn verder vergroot wordt.

 

Beoogde resultaten 

  • Volwassenen met autisme en volwassenen zonder autisme weten van de ander wat ze fijn vinden in contact;
  • Professionals weten hoe zij goed kunnen communiceren met volwassenen met autisme en goed kunnen aansluiten bij de behoeftes van mensen met autisme;
  • Volwassen met autisme zijn bekend met de verschillende activiteiten in Groningen en Drenthe die voor, door of met hen georganiseerd worden.

 

Start en duur van het project 

1 januari 2021 t/m 31 december 2023 (drie projectjaren).

 

Financiers 
Dr. CJ. Vaillantfonds 
Oranjefonds 
Welkom in de buurt Zuidoost Drenthe 

 

Laatste nieuws over het project   

In oktober is de website eriswat.nl gelanceerd

5 april start de bruggenbouwersgroep in Emmen, 27 mei is het symposium in Emmen.

 

Nieuwsbrief  

de nieuwsbrief van Solidair zal in april in het teken staan van autisme.

 

Persoonlijk verhaal van projectleider 

Het meest interessante aan dit project vind ik dat het georganiseerd wordt door Autisme Digitaal, een stichting die in zijn geheel bestaat uit vrijwilligers met autisme. Er zit veel deskundigheid bij Autisme Digitaal en er wordt een steeds grotere achterban gecreëerd. Eigenlijk is dit voor mij best een gek project, ik ben niet de uitvoerder maar mag alleen ondersteunen. Ik geniet erg van de deskundigheid en energie die ik vanuit Autisme Digitaal mag ervaren. Dit enthousiasme werkt aanstekelijk: de voorlichtingen worden drukbezocht en ik hoop dat dit straks ook geldt voor de andere activiteiten die we gaan organiseren. Ik hoop dat we straks niet alleen het contact tussen volwassenen met en zonder autisme vergemakkelijken, maar dat volwassenen met autisme straks makkelijker hun eigen plek in de samenleving kunnen vinden.