• darkblurbg

Nieuws van new@home

Gepubliceerd op: 11-05-2021

De maatjeskoppels in New@home zijn momenteel volop aan het afspreken. Toch is de laatste fase van het maatjescontact alweer aangebroken. De maatjeskoppels spreken namelijk voor de duur van een schooljaar iedere week met elkaar af. Deze week hebben de maatjes intervisie gehad en gehoord hoe ze het maatjescontact kunnen afronden. Voor sommige maatjes is dit prima, andere maatjes vinden dit nog best lastig, weer anderen bedenken nu leuke afsluitende activiteiten en een aantal laat het contact ook na het schooljaar doorlopen.
De afspraken tussen maatjes en de nieuwkomers zijn belangrijk, waardevol en leuk. Zo geeft één van de maatjes aan dat ze ook na het schooljaar met de nieuwkomer blijft optrekken. ‘Ik vind het gewoon veel te gezellig en wanneer ik daar ben, vergeet ik ook vaak de tijd’. De meeste nieuwkomers willen graag een maatje om beter mee te kunnen doen in Nederland, meer vrienden te maken en de taal beter te leren. Of gewoon om leuke dingen te doen. Maatjes Melvin en Arian gaan elke week samen sporten. Zo hebben ze samen geschaatst, gaan ze vaak samen basketballen, maar meestal gaan ze voetballen. Melvin vertelt dat hij heeft ontdekt dat je via sport op een speelse manier de Nederlandse taal kunt oefenen.
''Tijdens het voetballen gaan wij heel vaak ezelen. Dit is een spel waarbij je met de bal, in slechts één trap, een vooraf gekozen doel moet raken. Bijvoorbeeld een paaltje. Van tevoren bedenk ik een Nederlands woord dat mijn maatje nog niet zo goed kent. Telkens wanneer één van ons het afgesproken punt niet raakt, krijgt deze persoon een letter van het woord. Degene die als eerst het woord compleet heeft, heeft verloren. Zo neemt de woordenschat van mijn maatje op een speelse manier, snel toe’.
New@home is een maatjesproject waarin jonge nieuwkomers (12-18 jaar) voor de duur van een schooljaar gekoppeld worden aan een maatje (18-30 jaar). De maatjes zjin vooral stagiaires van sociale opleidingen. Het project is ook doorgegaan tijdens de verschillende lockdowns, de maatjes hebben toen digitaal afgesproken. Het project vindt momenteel plaats in Groningen en Zuidoost Drenthe en er wordt een plan geschreven voor Winschoten.
Op bovenstaande foto zien we maatjeskoppel Melvin en Arian tijdens het basketballen.