• darkblurbg

Oekrainers op weg in Noord-Nederland

Gepubliceerd op: 06-07-2022

In de gemeente Groningen is iets bijzonders aan de hand: een inbrenglocatie voor hulp aan gevluchte Oekraïners transformeert steeds meer naar een plek waar ontmoeting, verbinding en bekommernis plaatsvindt. Een prachtige plek waar het wervelt van sociale contacten, waar verbindingen ontstaan en waar mensen heel praktisch worden geholpen.
Op weg in Noord-Nederland
Gevluchte Oekraïners en gevluchte mensen uit andere landen komen naar Nederland voor een veilige plek. Ze worden opgevangen door duizenden gastgezinnen en door gemeenten op speciaal hiervoor ingerichte opvanglocaties. In de gemeente Groningen is door Stichting Immanuel en Stichting Quartermasters een inbrenglocatie voor goederen opgezet om in de eerste noodhulp te kunnen voorzien. Vanuit deze plek is er voedsel en zijn er goederen naar de Oekraïne gebracht. Sinds een aantal maanden worden ook gevluchte Oekraïners die in en om de stad Groningen zijn terechtgekomen ondersteund. Dat geldt ook voor gastgezinnen en opvanglocaties die soms een tekort hebben aan spullen zoals beddengoed, kleding, pannen, bestek enz..
Van depot tot Social Hub
Het is een verandering die op een natuurlijke wijze verloopt. Groningers en gevluchte mensen komen er voor spullen en vinden een luisterend oor en er gebeurt meer. Zo wordt er een oogje in het zeil gehouden omdat gevluchte mensen extra kwetsbaar zijn. Kortom een plek die we graag willen behouden.
Solidair Groningen & Drenthe wil deze locatie minimaal 1 jaar openhouden en hiervoor is geld nodig. Via deze actie kun jij bijdragen aan het welzijn van gevluchte Oekraïners die in en om de stad Groningen worden opgevangen. Doe je mee?