• darkblurbg

Hoe was jouw laatste schooldag?

Gepubliceerd op: 16-06-2023

Hoe was jouw laatste schooldag? Waren de verwachtingen hooggespannen? En welke herinneringen koester je nu nog?

Voor tieners in Aleppo kwam die dag onverwacht. De bommen regenden neer de dag na deze schoolfoto.

Deze jongens konden niet fatsoenlijk dag zeggen en hun vrienden nu weer vinden is moeilijk. In de documentaire ‘Sinan zoekt de klas van Elias’ wordt dat verhaal op een intense en indringende manier verteld.

Ook in Winschoten wonen mensen die als tiener door oorlog van school zijn verjaagd. Voor sommige van onze grootouders is dat wel heel wat jaren geleden. Maar ook op het Dollard zijn jongeren die dat recent hebben meegemaakt. Veel Oekraïners hopen dat ze weer terug kunnen. Dat zal helaas nog wel even duren, alleen al omdat veel scholen kapot zijn.

Voorlopig zijn er dus veel nieuwkomers bij ons op school. Het is fijn dat we ze een veilige en leerzame plek kunnen bieden. Ze leren veel in de ISK lessen maar ook buiten de klas. Het afgelopen jaar deden leerlingen uit de klas van Hanneke, Sylvia en Anke op het Hommesplein mee met het maatjesproject New @ Home. Een keer in de week gaan de jongeren dan samen op stap.

Samen iets leuks doen, of iets leerzaams. Een tiener van ver met een maatje die hier al langer woont. We organiseren ook regelmatig groepsactiviteiten, en in deze tijd staan we ook stil bij afscheid nemen. Daar heb je een leven lang voordeel van. Maar ze leren ook hoe je op een nieuwe plek je thuis kan voelen.

In het afgelopen schooljaar waren de maatjes studenten van de Rijksuniversiteit Groningen, Noorderpoort en Hanze. Voor komend jaar zoeken we weer maatjes. Wil jij ons daarbij helpen? Voor een stage kan dat voor 4 tot 16 uur per week bij Stichting Solidair Groningen & Drenthe.

De MBO vacature voor leerlingen Sociaal Werk en Maatschappelijke Zorg staat hier 

Voor andere vrijwilligers en stagiaires staat hier ook meer informatie

Aanmelden kan via een telefoontje of appje naar 06-43768126 of mail naar jako@solidairgroningendrenthe.nl